Skip to content Skip to footer
hakkımızda

İki Deniz Arası

Ege Bölgesi’nde İzmir’e, İzmir’den Urla’ya, Urla’dan Yağcılar Köyü’ne geldiğinizde iki deniz arasına varmış olursunuz. İzmir Körfezi’nin Gülbahçe kıyısından Sığacık Körfezi’nin Demircili kıyısına kadarki kuzey güney doğrultusunda, kuş uçuşu mesafenin tam ortasındadır, Yağcılar’daki “İKİDENİZARASI”.
Bu köyde, 1924 Mübadelesi’nde Rumlar’ın gidip, Selanikliler’in gelmesiyle değişen hayat, şimdi “yerin ruhu”nun fısıltılarıyla, hafıza tazelercesine yeniden hayat bulur. Yağcılar iç göçler nedeniyle giderek yok olan köylerden biridir. İKİDENİZARASI ile birlikte artık köy yerleşik alanı içinde olan şaraphanesiyle ve şaraplarıyla bilinecek.
İKİDENİZARASI’nın iki amacı var; biri çok iyi şarap yapmak ve bunu paylaşmak, diğeri de Yağcılar’ı şaraphanesiyle bilinir kılmak. Hem şarapların hem de ‘yancılarının’ tadına varılabilecek keyifli mekân tam da bu amaçla yapıldı. Neredeyse yirmi beş yıldır dipten derinden yapılıp, tadılan şarapların paylaşma yeri “Urla Bağ Yolu’nda, iki denizin tam ortasında…
hikayemiz

Nasıl Başladı?

İzmir’den Urla’ya, Urla’dan Yağcılar Köyü’ne ve oradan da köy yerleşkesinin en dibine uzanan İkidenizarası’nın hikayesi, yaşamak için yer arama ve yerleşme çabaları sonunda evini ve ofisini bu noktada kuran Serhat Akbay’la başlıyor. Çünlü Akbay bulunduğu yeri sevip, anlamaya çalıştıkça yerin hafızasında olanı keşfedip, geliştirmeye de çalışıyor.

Mübadeleden önce şaraplık üzümleri ve şaraplarıyla bilinen Yağcılar Köyü, Selanik mübadilleriyle birlikte şaraplık üzümlere de, şaraba da veda etmiş. Serhat Akbay’ın sezgi, bilgi ve görgüsü yerin hafızasını canlandırmaya odaklanınca da şaraplık üzümler için bir bağ kaçınılmaz olmuş. İlk şarap denemeleri beğeni alınca 1999’da başlayan deneme serüveni, daha iyisini yapmaya odaklanarak bugüne kadar sürmüş…

Zamanla bu şarap içmekten şarap yapma hikayesine geçişe mimarlık eğitimi sırasında tanıştığı ve ilerleyen zamanlarda kadim dostu olan Nevzat Sayın eklenmiş. Ve sonra diğer ortaklar, Prof. Dr. Sait Ada ve tekstilci İbrahim Dilan da katılmış bu güzel serüvene… Yemek içmekten keyif alan, bulundukları yeri önemseyen, yerel değerlerin peşindeki kadroyla bugünkü hedonist kuartet oluşmuş. Dörtlü bu keyfi başkalarıyla da paylaşmak için tescilli şarap üreticisi olmaya karar verip İkidenizarası’nı kurmuş.

1999’da başlayan bağcılık serüveni 2015’e kadar sürmüş. Şaraphanenin yapımına ise 2017’de başlanmış. 2019’da Semril Zorlu’nun orkestra şefi olarak katılımıyla profesyonelleşen İkidenizarası, 20 yıllık geçmişiyle ve bağlarının içerisindeki şaraphanesiyle şarap severlerle buluşmaya artık hazır.

ikidenizarasi wınery

Bağlarımızdan gelen eşsiz kalite ve verimlilik

ortaklarımız

Kurucu Ortaklarımız

Markamıza ait olan toplam 32 dönüm bağ var, ama Yağcılar köyündeki toplam bağ büyüklüğümüz 100 dönümün üzerindedir. Bağlarımızda şu an için Cabarnet Sauvignon, Merlot, Cabarnet Franc, Syrah ve Petit Verdo üzümleri yetişmektedir. 

Organik tarım yöntemlerini kullanıyoruz, hiçbir kimyasal kullanımımız yoktur.

Borda adıyla ürettiğimiz beyaz şaraplarımız için Bornova Misket’i Menderes’ten, Chardonnay’i ise Denizli’den alıyoruz. 

Yıllık üretim kapasitemiz 40.000 şişedir. 2020 yılında 12.000 şişe ürettik. Önümüzdeki 5-6 yıllık süreçte tam kapasiteye geçebiliriz. Bunun hepsini içemeyeceğimiz için başka meraklılarıyla da paylaşalım istedik. 

Tadım etkinliklerimiz var. İstediğiniz gün için öncesinde rezervasyon yaptırmanızı rica ediyoruz. Tadım sırasında şaraplarımızın yanında yancıları olarak et ve peynir ikram ediyoruz.  

İkidenizarası’nda konaklama olanağı yok ama köy içinde 6 odalı küçük, güzel bir butik otel var. Ev pansiyonculuğu yapılmasının koşullarını oluşturmaya çalışıyoruz. Her şeyi bizim yapmamızdan daha iyi olanın köylülerin de bu oluşumun aktif bir parçası olmaları olduğuna inanıyoruz. Ancak o zaman yaptığımız bir işin anlamlı bir çaba olduğunu söyleyebilir ve bununla gurur duyabiliriz.

Evet, şarap satışımız mevcut. Satın alım için bizimle iletişime geçebilirsiniz. 

Go To Top