İnsanlar, neolitik çağdan beri şarap için üzüm asmaları yetiştiriyor. Günümüzde ise dünyada yaklaşık 10.000’den fazla şaraplık üzüm çeşidi bulunuyor. Bu çeşitler kırmızı şarap, beyaz şarap veya köpüklü şarap fark etmeksizin şarabın ayırt edici özelliklerini tanımlıyor. Tabii kullanılan üzüm çeşidi bu faktörlerden yalnızca bir tanesi.
Cabernet Sauvignon ve Chardonnay dahil olmak üzere en popüler üzümler çeşitli iklim şartlarına uyum gösterebiliyor. Bu bağlamda pek çok üzümün, çeşitli tüketici zevklerine uyacak stillerde üretimi gerçekleştiriliyor.
Dünyadaki en popüler üzüm ve şarap karışımları hakkında bilgi edinmeye hazırsanız sizin için “şarap üzümlerine giriş” olabilecek kısa bir liste hazırladık. Şaraplık üzümlere yeni başlayanlar için bu rehberde, her şarap severin bilmesi gereken en popüler 11 şaraplık üzümü ele aldık. Merlot gibi yaygın olarak bilinen üzüm çeşitlerinden Ugni Blanc gibi belki de hiç duymamış olabileceğiniz üzüm türlerine kadar bu kılavuz aracılığıyla şaraplık üzüm çeşitlerinin özelliklerini öğrenebilecek ve böylece sevdiğiniz şarap çeşitleri hakkında bilgi edinebileceksiniz.
Dünyanın en popüler beyaz şarap üzümü. Fransa’nın Burgonya bağlarının ana beyaz üzüm çeşidi olan Chardonnay hem serin hem de sıcak iklimlerde yetişiyor.
Serin iklimleri seven Riesling Almanya, Avusturya ve Kuzey Fransa’da yetiştiriliyor. Son derece aromatik bir tadı olan üzüm, alkol oranı düşük ama asidite bakımından zengin şaraplar veriyor.
Türkçe ifade etmek gerekirse, “Baharatlı Traminer”. Bir kuzey Avrupa üzümü olan Gewürztraminer genellikle serin iklimlerde üretiliyor.
İsmini daha önce duymuş olmanız muhtemel. Çünkü bu çeşit; dünyanın en ünlü, en çok aranan, bolca yetiştirilen, en çok şarap yapılan üzümü. Aynı zamanda bu üzümden yapılmış ürünlerin kalitesi sayesinde şaraplar yüksek fiyattan alıcısına ulaşıyor.
Trakya bölgesinde yerel halk tarafından yetiştirilen bu üzüm türü “Şensu” olarak biliniyor. Aslında bu tür Fransız kökenli olup hafif ve kolay içime sahip. Doğru telaffuzu Senso olsa da yöresel şekliyle Şensu ifadesi kulağınıza gelebilir.
Bordeuax şaraplarında kullanılan Fransız üzümü. Birçok pahalı şarabın üretiminde kullanılıyor. Bunun temel sebebi de yüksek yıllanma potansiyeli özelliği göstermesi. Merlot ile yapılan şaraplar genellikle orta veya tam gövdeli, orta taneli, orta asitli, yoğun meyve aromalarına sahip oluyor.
Cabernet Franc üzümü, mavi-siyah, küçük ve ince kabuklu tanelere sahip, yüksek verim alındığında daha vejetal aromalar veren bir üzüm çeşidi. Cabernet Sauvignon üzümüne kıyasla daha serin iklimleri tercih eden üzüm aynı zamanda daha çabuk olgunlaşmasından dolayı tercih ediliyor. Cabernet Franc’tan Cabernet Sauvignon’a oranla daha meyvemsi aromalar sahip, daha az tanenli, daha düşük gövdeli ve daha düşük asiditeye sahip şaraplar yapılıyor.
Mavi siyah renklere sahip olan bu üzüm türü, verimli bir yapıya sahip. Aynı zamanda kuraklığa ve küfe karşı çok hassas olduğunu ve bakımında ilgi istediğini unutmamak gerekiyor. Bu üzüm türünden elde edilen şarapların en az 3 yıl dinlendirilmesi gerekiyor. Çünkü lezzetini ancak 3 yıl sonra vermeye başlayabiliyor.
İtalya topraklarına ait olan bu üzüm türünün taneleri küçük ve yuvarlak. Görünümüne ise yeşil ve sarı tonları hakim. Genellikle 2 çekirdeği bulunuyor. Tüm bu sebeplerden dolayı Ugni Blanc ile elde edilen şaraplar açık renkli şekilde şişeleniyor. Sıcak bölgelerde yetiştirilmeye uygun olan bu üzüm türünden yapılan şarapların asiditesi de yüksek oluyor.
Türkiye’de Ege kıyılarında yetişen beyaz şaraplık bir üzüm çeşididir. İzmir Bornova kökenli olduğu biliniyor. Misket ailesi geniş bir skalaya sahip. Misket ailesinden yapılan beyaz şaraplar tatlı ve aromatik tatlarından dolayı çok seviliyor.