HAKKIMIZDA

Ege Bölgesi’nde İzmir’e, İzmir’den Urla’ya, Urla’dan Yağcılar Köyü’ne geldiğinizde iki deniz arasına varmış olursunuz. İzmir Körfezi’nin Gülbahçe kıyısından Sığacık Körfezi’nin Demircili kıyısına kadarki kuzey güney doğrultusunda, kuş uçuşu mesafenin tam ortasındadır, Yağcılar’daki “İKİDENİZARASI”. Bu köyde, 1924 Mübadelesi’nde Rumlar’ın gidip, Selanikliler’in gelmesiyle değişen hayat, şimdi “yerin ruhu”nun fısıltılarıyla, hafıza tazelercesine yeniden hayat bulur. Yağcılar iç göçler nedeniyle giderek yok olan köylerden biridir. İKİDENİZARASI ile birlikte artık köy yerleşik alanı içinde olan şaraphanesiyle ve şaraplarıyla bilinecek.

İKİDENİZARASI’nın iki amacı var; biri çok iyi şarap yapmak ve bunu paylaşmak, diğeri de Yağcılar’ı şaraphanesiyle bilinir kılmak. Hem şarapların hem de ‘yancılarının’ tadına varılabilecek keyifli mekân tam da bu amaçla yapıldı. Neredeyse yirmi beş yıldır dipten derinden yapılıp, tadılan şarapların paylaşma yeri “Urla Bağ Yolu’nda, iki denizin tam ortasında…

KALİTELİ ŞARAP ÜRETİMİNİN

ADANMIŞLIK HİKAYESİ

İzmir’den Urla’ya, Urla’dan Yağcılar Köyü’ne ve oradan da köy yerleşkesinin en dibine uzanan İkidenizarası’nın hikayesi, yaşamak için yer arama ve yerleşme çabaları sonunda evini ve ofisini bu noktada kuran Serhat Akbay’la başlıyor. Çünlü Akbay bulunduğu yeri sevip, anlamaya çalıştıkça yerin hafızasında olanı keşfedip, geliştirmeye de çalışıyor.

Mübadeleden önce şaraplık üzümleri ve şaraplarıyla bilinen Yağcılar Köyü, Selanik mübadilleriyle birlikte şaraplık üzümlere de, şaraba da veda etmiş. Serhat Akbay’ın sezgi, bilgi ve görgüsü yerin hafızasını canlandırmaya odaklanınca da şaraplık üzümler için bir bağ kaçınılmaz olmuş. İlk şarap denemeleri beğeni alınca 1999’da başlayan deneme serüveni, daha iyisini yapmaya odaklanarak bugüne kadar sürmüş…

Zamanla bu şarap içmekten şarap yapma hikayesine geçişe mimarlık eğitimi sırasında tanıştığı ve ilerleyen zamanlarda kadim dostu olan Nevzat Sayın eklenmiş. Ve sonra diğer ortaklar, Prof. Dr. Sait Ada ve tekstilci İbrahim Dilan da katılmış bu güzel serüvene… Yemek içmekten keyif alan, bulundukları yeri önemseyen, yerel değerlerin peşindeki kadroyla bugünkü hedonist kuartet oluşmuş. Dörtlü bu keyfi başkalarıyla da paylaşmak için tescilli şarap üreticisi olmaya karar verip İkidenizarası’nı kurmuş.

1999’da başlayan bağcılık serüveni 2015’e kadar sürmüş. Şaraphanenin yapımına ise 2017’de başlanmış. 2019’da Semril Zorlu’nun orkestra şefi olarak katılımıyla profesyonelleşen İkidenizarası, 20 yıllık geçmişiyle ve bağlarının içerisindeki şaraphanesiyle şarap severlerle buluşmaya artık hazır.

Toprak Yapısının
Lezzete Etkisi

Bağlarımız İçmeler Körfezi’yle Sığacık Körfezi’nin tam ortasında yer alıyor. Bölgenin en yüksek noktasında olmamızın sağladığı esintiler sıcak yaz aylarında bağlarımızın nefes almasını sağlıyor. Bölge, Akdeniz iklimine sahip olduğundan uzun ve yavaş olgunlaşma sürecini yakalayabiliyoruz. Bu da her ürünümüzün lezzetine yansıyor.

Toprak yapısı üst tabakada çakıllı ve kumluyken, 40/50 cm kadar alt tabakada kireç ve kil tabakası başlıyor. Etkili yağışlar kum ve çakıl tabakasından hızlıca süzülerek, su tutma potansiyeli yüksek olan killi kireçli tabakaya ulaşıyor. Böylece yaşlı bağlarımızın derin kök sistemi özellikle sıcak ve kurak sezonlarda bağların sulanmadan dengeli gelişimlerini sağlayabiliyor. Geçirgenliği yüksek, verimliliği düşük, mineral madde açısından zengin olan toprağımız sayesinde zarif ve yıllandırma potansiyeli yüksek şaraplar üretebiliyoruz.

SIKÇA SORULAN SORULAR

Bağlarınızda yetişen üzüm çeşitleri nelerdir?

Markamıza ait olan toplam 32 dönüm bağ var, ama Yağcılar köyündeki toplam bağ büyüklüğümüz 100 dönümün üzerindedir. Bağlarımızda şu an için Cabarnet Sauvignon, Merlot, Cabarnet Franc, Syrah ve Petit Verdo üzümleri yetişmektedir.


Bağlarda herhangi bir kimyasal kullanıyor musunuz?

Bağlarda herhangi bir kimyasal kullanıyor musunuz?


Bağlarınızda yetişmeyen üzümleri nereden alıyorsunuz?

Borda adıyla ürettiğimiz beyaz şaraplarımız için Bornova Misket’i Menderes’ten, Chardonnay’i ise Denizli’den alıyoruz.


Bir butik şarap üreticisi olarak yıllık üretim seviyeniz nedir?

Yıllık üretim kapasitemiz 40.000 şişedir. 2020 yılında 12.000 şişe ürettik. Önümüzdeki 5-6 yıllık süreçte tam kapasiteye geçebiliriz. Bunun hepsini içemeyeceğimiz için başka meraklılarıyla da paylaşalım istedik.


Tadım yapabiliyor muyuz?

Tadım etkinliklerimiz var. İstediğiniz gün için öncesinde rezervasyon yaptırmanızı rica ediyoruz. Tadım sırasında şaraplarımızın yanında yancıları olarak et ve peynir ikram ediyoruz.


Konaklama hizmetiniz var mı?

İkidenizarası’nda konaklama olanağı yok ama köy içinde 6 odalı küçük, güzel bir butik otel var. Ev pansiyonculuğu yapılmasının koşullarını oluşturmaya çalışıyoruz. Her şeyi bizim yapmamızdan daha iyi olanın köylülerin de bu oluşumun aktif bir parçası olmaları olduğuna inanıyoruz. Ancak o zaman yaptığımız bir işin anlamlı bir çaba olduğunu söyleyebilir ve bununla gurur duyabiliriz.


Şarap satışınız var mı?

Evet, şarap satışımız mevcut. Satın alım için bizimle iletişime geçebilirsiniz.


Serhat Akbay, 1952 yılında Konya’da doğdu. İlkokuldan üniversiteye uzanan eğitim serüveni boyunca İzmir, Trabzon, Erzincan, Bingöl ve Çorlu gibi pek çok farklı şehirde bulunmuştur. Üniversiteye Ankara, ODTÜ’de başlamış; Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık Bölümü’nde bitirmiştir (1978). Anadolu’nun farklı yerlerinde yaşarken pek çok farklı alanda gözlem yapma imkanı bulmuştur. Bu birikiminin üzerine aldığı mimarlık eğitimi de sistematik anlama ve anlamlandırma yeteneklerini geliştirmiş ve mimarlık pratiğinin ana eksenini oluşturmuştur.

Tecrübe ve eğitimleri ile bağlantılı olarak da İYTE’de konuk öğretim görevliliğini sürdürmektedir. İzmir’de farklı yapılanmalarla sürdürdüğü mimarlık çalışmalarını 1990 yılında ‘göçtüğü’ Urla’da, evi ve ofisinin olduğu Yağcılar Köyü’nde devam ettirmektedir. Bağcılığı ve mimariyi bir arada konumlandırdığı yaşantısında, İkidenizarası Winery de kurucusu olduğu Akbay Mimarlık’ın en değerli eserlerinden biridir.

Nevzat Sayın 1954 yılında, Hatay’da doğdu. 1974 yılında, İzmir Atatürk Lisesi’ni; 1978 yılında, Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık Bölümü’nü bitirdi. NSMH adı altında süren mimarlık faaliyetlerinin yanı sıra, Türkiye’nin farklı okullarında konferanslar, jüriler, atölyeler ve yaz okullarıyla mimarlık eğitiminin içinde de yer almaya devam etmektedir.

Çalışmalarının önemli bir bölümünü mimarlığa ve sanata dair yazılar, röportajlar ve yayınlar oluşturmaktadır. Mimarlık kariyeri boyunca yaptıklarını anlatmak için yayımladığı (2004’te Düşler Düşünceler İşler, 2015’te Bir Yapı Kitabı, 2019’da Düşünceler İşler, 2021’de Coğrafi bir Mesele olarak mimarlık) kitaplarının ardından yeni kitap çalışmalarını sürdürmektedir.

Sait Ada 1956 yılında, Kayseri’de doğdu. 1979’da Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra uzmanlığını Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı’nda tamamlamıştır. Emot Hastanesi’nin kurucularından olan Profesör Doktor Sait ADA, El ve Mikrocerrahi ile Genel Ortopedi ve Travmatoloji uzmanıdır. Evli ve bir çocuk babası olan Ada, Urla Yağcılar’da bağların arasında belirlediği yaşam tarzını devam ettirmektedir.

İbrahim Dilan, 1968 yılında Diyarbakır’da doğdu. 1985 ‘te Diyarbakır Maarif Kolejini bitirdikten sonra 1990’da Doğu Akdeniz Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. Aynı yıl, Yıldız Teknik Üniversitesi Yapı Mühendisliği Yüksek Lisans Programı’nı kazandı. Yıldız Tekniz Üniversitesi Yapı Mühendisliği Bölümü’ne devam ederken eğitimine ara vererek ilk şirketini kurdu. 1992 yılında kurduğu iplik ve örme kumaş şirketleri ile ticarete ilk atılımını gerçekleştirdi. 1997’de kurduğu tekstil konfeksiyon şirketi ile de Avrupa’nın önde gelen firmalarına üretim ve ihracat yapmaya başladı.