Urla bağ yolu rotası

Urla Bağ Yolu; İzmir’in batısında, Urla’nın güneyinde bulanan ve bu bölgedeki tüm şarap üreticilerini birbirine bağlayan yolun adıdır. Urla’daki tüm şaraphaneleri içeren bir güzergahtır. Urla Şarap Üreticileri ve Bağcılık Derneği’nin şarap turizminin geliştirmesi için başlatmış olduğu proje kapsamında da günümüzde hem yurtiçinde hem de yurt dışında hak ettiği ilgiyi görmeye başlamıştır.

“Urla’nın geçmişi, geleceği olacak” inancıyla başlatılmış olan proje, şarapçılık sektörüne gönül veren butik işletmeleri barındırır. 2016 yılında hayata geçirilen Urla Bağ Yolu Rotası’nın amacı; Urla’yı İtalya’nın meşhur Toscana’sı haline getirmek, bu doğrultuda bölgeyi tarıma ve gastronomiye dayalı, yaşanabilir ve sürdürülebilir bir turizm cenneti haline dönüştürmektir.

Urla köyleri, zeytinlikleri, bağları ve tarlaları son yıllarda Türkiye’nin en değerli ve özgün gastronomi duraklarına, bağ evlerine ve şarap üreticilerine ev sahipliği yapar. Tüm yıl boyunca açık olan restoranlar, bağ evleri ve müzeleri ile Urla, tüm Türkiye’den yaz kış misafirlerini ağırlayan bir gurme destinasyona dönüşmüş durumdadır. Bundan dolayı da son yıllarda Urla Bağ Yolu Türkiye’nin önemli bağ yollarından biri.

Proje rotasında markamızla birlikte şu an için toplam dokuz üye bulunmaktadır. Buradaki her üye kendi şarabını farklılaştırmış hatta pek çoğu da ödüller kazanmayı başarmıştır. Rotada bulunan tüm şaraphaneleri gezebilir, bağlarında ve mahzenlerinde vakit geçirebilir, şarap tadımı yapabilir ve fermantasyon tanklarını inceleyebilirsiniz.

Yemyeşil ağaçlar, dev çamlar, tarihi zeytinler, bereketli ovalar arasında karşınıza çıkan Urla köyleri, bozulmamış köy hayatını ve geleneklerini deneyimleyebildiğiniz, yerel lezzetleri tadabildiğiniz rüya gibi bir destinasyon. Bağlar arasında dolaşmak, şaraphaneleri ve mahzenleri gezmek, yörenin üzümlerinin nasıl şahane şaraplara dönüştüğünü öğrenmek ve tatmak için Urla Bağ Yolu cezbedici bir rota haline dönüştü. İki gününüzü bu şahane rotaya ayırarak, bir gece Urla kırsalında yer alan otellerden birinde konaklayabilirsiniz. Üstelik iki gün boyunca farklı şarap üreticilerini ziyaret ederek ve gastronomi duraklarında yemekler yiyerek bu harika gurme rotasını en mükemmel şekilde deneyimleyebilirsiniz.

Urla ‘da Şarapçılık Tarihi ve Kültürü

Şarap üreticiliğinin kökenleri Mezopotamya’ya kadar dayanır. Bu sektör günümüzde de birçok şarap severin hala yatırım yaptığı bir alan olmayı sürdürmekte. Türkiye’de şarap sektörü Ege ve Trakya Bölgesi’nde oldukça yoğun diyebiliriz. Ege Bölgesi’nde; Denizli, Manisa ve İzmir çevresinde toplanmış durumda. Fakat bu hat içerisinde de İzmir öne çıktığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Antik dönemde de en önemli şarap üretim merkezlerinden biri olan İzmir, bölgede şarapçılığın bayrağını eline almış durumda. Urla da yerel şaraplarıyla bu sektörün bir parçası.

Urla, İzmir-Çeşme arasında birçok kültüre ev sahipliği yapmış bir sahil kasabasıdır. Ege’nin nadide beldesidir. Urla’nın tarihi de M.Ö. 3000’e kadar uzanır. Burada şarap üretimine ise M.Ö 4000’lerde başlanıldığı tahmin edilmektedir. Antik çağlardan günümüze, bölge adını şarapçılıkla duyurmuş Urla, İyonlar, Persler, Romalılar ve son olarak Türkler tarafından eşsiz ve vazgeçilmez kabul edilmiş. Hatta rivayetlere göre; Roma İmparatorluğu döneminde Urla’nın şaraplarının tadı o kadar ünlüymüş ki, Roma İmparatoru Domitianus kıskançlığından Urla bağlarının yakılmasını emretmiş. Fakat şaraplarına ve bağlarına kıyamayanlar imparatoru bir şekilde vazgeçirmeyi başarmışlar. Urla’nın bağları işte böyle meşhur köklere dayanır.

Urla’da Şarapçılığın ve Bağ Yolu’nun Gelişimi

Öncelikle konuya şarapçılık neden Urla’da ön plana çıktı ve neden Urla tercih edilmeli sorularını sorarak başlayalım. Asma oldukça geniş bir iklim kuşağında dikimi yapılabilen, sarmaşık türüdür. Fakat lezzetli ürünler alabilmenin yolu, dikimi yapılacak bölgeyi doğru seçmekten geçer. İşte bu noktada bölgenin iklimi, toprağın yapısı, jeolojik durumu ve hatta bölgenin tarihi, yaşayanların alışkanlıkları derken birçok faktör devreye girer.

Urla Kuzey ve Güney’den Ege Denizi’nin berrak suları ile çevrili, bereketli bir yarımadanın en ince noktasında yer alır. Yarımada konumu nedeniyle, denizden gelen hâkim rüzgârlara açık. Bu rüzgârlar ise asmanın gelişmesinde ve hastalıklardan korunmasında etken rol oynar. Bu da kaliteli asmanın yetiştirilmesi için Urla’yı önemli bir konum haline getirir. Üstelik Urla’nın şarapçılık geçmişinin antik çağlara dayanması da önemli unsurlar arasında.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Urla Bağ Yolu üyeleri olarak bölgeyi 10 yıl içinde Türkiye’nin Toscana’sı haline getirmeyi hedefliyoruz. Bölgedeki Şarap turizminin yükselişiyle birlikte Urla’ya ve Urla halkına yarar sağlamayı amaçlıyoruz. Bu doğrultuda, tüm butik şaraphaneler olarak Urla’yı Dünya’ya tanıtmaya kararlıyız.